Uitkijktoren van Battenoord

Langs het Volkerak ter hoogte van Achthuizen stond al een uitkijktoren, maar sinds 15 juli 2013 staat bij de haven van Battenoord de uitkijktoren van Battenoord. Vogelspotters en andere natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het uitzicht over het grootste zoetwatermeer van West-Europa.

De uitkijktoren van Battenoord

Uitkijktoren Battenoord De Grevelingen

Het idee is niet helemaal nieuw: Al in de vorige eeuw stond er een wachttoren om vijandelijke vliegtuigen te kunnen opmerken, die niet door de radar gezien konden worden – althans toen niet. Net als het natuurontdekpad wat later aangelegd werd, is de uitkijktoren van Battenoord onderdeel van het project Natura People binnen het programma Zicht op Grevelingen en een resultaat van de samenwerking tussen de gemeente Goeree-Overflakkee, Watersportvereniging Battenoord, Dorpsraad Nieuwe Tonge in Bloei en Waterschap Hollandse Delta.

Wat te doen op zondag op Flakkee? Een dagje Battenoord

Op en onder de uitkijktoren van Battenoord bevinden zich enkele borden met uitleg over de vogels die rond De Grevelingen voorkomen. De toren is makkelijk bereikbaar via de haven van Battenoord, die vrij bereikbaar is. De uitkijktoren van Battenoord is niet bijzonder hoog, maar een leuk object voor kinderen om te beklimmen. Samen met wat uitleg op de borden over de natuur, het pad langs het water en het wijdse uitzicht is het een leuk plekje om eens lekker uit te waaien.

Tip: Wandel richting Camping De Grevelingen en gebruik daar een versnapering bij de plaatselijke frituur of speel een potje jeu de boules.

Maar er is meer te doen. In de voormalige zoutopslag ter hoogte van de uitkijktoren, is een klein automuseum gevestigd, met als onderwerp de Topolino. Topolino is de officieuze naam van het kleine Fiat model A, B en C.

Verder fungeert Topolino als fietsverhuurbedrijf. Voor een klein bedrag kunt u een fiets huren, wat het een stuk eenvoudiger maakt om de grenzen van De Grevelingen te verkennen.

Geef een reactie