Fietsen op Flakkee

Met zulke mooie zomers is het zalig fietsen op Flakkee, zowel voor toeristen als voor de locals. Het vlakke eiland leent zich er goed voor en de uitzichten zijn weids, zowel langs het buutenwater als in de polders. Bovendien zie je het hele seizoen voorbij komen, als je regelmatig een rondje fietst.

Het zaaien en poten mis je als stacaravan-bewoner meestal, want dat gebeurt soms al in februari of zelfs al aan het eind van het voorafgaande seizoen, zoals de wintertarwe. Vaak staan de plantjes al een beetje boven de grond als de eerste campinggangers komen.

De tarwe zie je tijdens het seizoen groeien, langer worden, bij elke fietstocht. Als het eenmaal goed en wel gezaaid is, wordt er door de boeren niet veel meer aan de tarwe gedaan, omdat onkruid toch nauwelijks kans krijgt. Dat krijgt te weinig zonlicht. Wel wordt er gespoten, al was het maar tegen schimmel.

Verder fietsen op Flakkee met een expert

trekker met wagen op een warme zomeravondWe fietsen op Flakkee een eindje op met een oude bekende. Een oude boer die hier uit de buurt komt. Zijn geoefend oog ziet meteen waar de tarwe achterblijft of het juist beter doet. Het achterblijven kan bijvoorbeeld komen door te veel regen, vertelt hij. Door water dat blijft staan op een lage plek, of juist door droogte. Mest kan ook een zichtbare invloed hebben, vooral als het onregelmatig verdeeld is.

Verder wil het nog wel een flink hard waaien. Nu kan tarwe wel wat hebben, vooral als het nog groen is. Als het al wat gerijpt is, geel is, is het minder veerkrachtig en breekbaarder. Als het hard genoeg stormt kunnen de halmen tegen de grond geblazen worden. Bij harde wind in combinatie met regen of hagel is dat goed mogelijk. De halmen knakken dan en komen niet meer overeind.

De boer is daar niet blij mee omdat de tarwe dichter bij de grond langer vochtig blijft. Bij het dorsen mag het vochtgehalte juist niet te hoog zijn, anders moet de hele partij gedroogd worden in de opslag. Dat kost tijd en energie, waarvoor de boer gekort wordt op de prijs. Aangezien tarwe netto vaak toch al nauwelijks wat opbrengt, is het zaak het vochtgehalte goed in de gaten te houden voor en tijdens het dorsen.

Het tarwedorsen verandert de aanblik van het perceel in één dag compleet. Van een wuivend veld in een stoppelige vlakte. Vanaf de fiets zien we her en der in de polder de combines grote stofwolken doen opwaaien. De wagens met tarwe rijden af en aan naar de coöperatieve opslag. Dit jaar is het weer al heel de zomer mooi, dus er is wat minder haast dan we bij regenachtige jaren gezien hebben. Fietsen op Flakkee blijft veilig dit jaar.

En de gepensioneerde boer? Hij mag er graag naar kijken maar fietst dan weer verder.