Energieneutraal vakantiehuis

‘Het milieu’ staat sinds de jaren ’70 in de aandacht in Nederland. Eén van de effecten daarvan is dat we minder energie verspillen. Vooral sinds we ontdekten dat investeren in isolatie en hoogrendementsketels zichzelf dubbel en dwars terugbetaalt.

Nog steeds worden dubbel glas en andere vormen van isolatie elk jaar beter, maar hoe goed je een huis ook isoleert, een huishouden blijft afhankelijk van derden voor water aan- en afvoer en energietoevoer.

Moderne huizen zijn zeer goed geïsoleerd en zuinig met energie, maar het kan nog milieuvriendelijker en nog zuiniger. De volgende stap is, om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden.

Door regenwater op te vangen en te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet, sla je drie vliegen in één klap: Je verspilt minder drinkwater, het regenwater krijgt een tweede functie en doordat het regenwater gelijkmatiger gedoseerd in het riool terecht komt, hoef je minder waterbuffers aan te houden en krijg je minder snel problemen met de capaciteit van het riool.

Maar er kan zoveel meer. Sommige voorbeelden kent iedereen intussen wel, zoals zonnepanelen op het dak, maar dat er op het dak, zelfs in de winter, ook water voorverwarmd kan worden is veel minder bekend. Helemaal zonder boiler kunnen we nog niet maar dat water van 30 ºC minder energie nodig heeft om mee te kunnen douchen is mag duidelijk zijn.

Zelfvoorzienende huizen

Door al die energiebesparende technieken te combineren en zelfs zelf energie op te wekken, kun je zelfs tot een energie-neutraal huis komen. Veel van dit soort technieken is nog niet op grote schaal zijn toegepast en zijn dus een zeker risico voor de bouwer. Een andere reden dat dit soort huizen er nog niet veel zijn is, dat de hogere kostprijs vaak pas op langere termijn wordt terugverdient.

Energieneutraal vakantiehuis

Een energieneutraal vakantiehuis lijkt daarom op het eerste gezicht nog minder voor de hand te liggen. Toch zijn misschien juist zelfvoorzienende vakantiehuizen een mooie gelegenheid om de techniek te testen en te perfectioneren. Een vakantiehuisje is namelijk kleiner en daardoor goedkoper en sneller te bouwen en makkelijker te verplaatsen of aan te passen.

Heien is vaak niet nodig en door de bescheiden omvang kan een vakantiehuisje eerder prefab gebouwd worden en ter plaatse in korte tijd afgebouwd worden.

Sterker nog, misschien zijn juist vakantiehuisjes wel het meest geschikt voor technieken als het recyclen van afvalwater, omdat ze vaak in kwetsbare gebieden staan. Een dak met begroeiing daar past perfect bij, naast de goede isolatie die het biedt. Zonnecellen en kleine, geruisloze windmolens zijn voor een gezinswoning vaak nog niet genoeg, maar voor een vakantiewoning met een veel lager energieverbruik zijn ze, in combinatie met een accu, wel toereikend.

Verschillende initiatieven rond energieneutrale vakantiehuizen zijn al aangekondigd. Er zijn de Green Huuskes op Flakkee, het Dacha vakantiehuis en de volledig autarkische Waddendobber. Op moment van schrijven zijn ze nog geen van allen beschikbaar maar we wachten ongeduldig af…

Geef een reactie