De winterstop op de camping

Nu het november is, blijven de meeste campinggasten weg. Campingbewoners mogen in deze tijd niet meer in de stacaravan, chalet of caravan slapen. Op campings worden namelijk meestal gaskacheltjes gebruikt, omdat het Amperage er vaak beperkt is.

Gaskacheltjes

Gaskacheltjes hoeven op zich geen probleem te zijn, maar in de praktijk worden ze vaak verwaarloosd. De afvoerpijp zit bijvoorbeeld dicht met een oud vogelnest of de pijp is ergens binnen doorgeroest, met wat hulp van regenwater, nadat het regenkapje er een keer af is gewaaid. Gaskachels vervuilen ook tijdens het branden langzaam maar zeker en gaan er dan niet schoner op branden.

Zelfs als de kachel perfect schoon is, maar te weinig zuurstof krijgt kan het misgaan. Doordat de afvoer bijna dicht zit kan de lucht niet goed doorstromen. Normaal gesproken verbrand gas tot waterdamp en kooldioxide, maar nu ontstaat er koolmonoxide. Als de verbrandde gassen de kamer in kunnen lekken is het resultaat is een dodelijke mix van warmte en koolmonoxide.

Koolmonoxide

Aangezien koolmonoxide reukloos en kleurloos is, valt dit niet op. Je ruikt het niet. Je wordt er slaperig van.. en terwijl je slaapt brandt de kachel verder en vult de ruimte met nog meer koolmonoxide. Dit kan leiden tot een fatale koolmonoxidevergiftiging. Het verbod op overwinteren op de camping ligt mede hieraan ten grondslag.

Camping winterstop

Ik denk dat er nog een goede reden is. Als je mensen in hun camper, caravan of stacaravan heel het jaar op de camping toestaat, zal dat ook mensen aantrekken die, al dan niet tijdelijk geen huis (meer) hebben. Mensen die problemen hebben, bijvoorbeeld financieel aan de grond zitten of in een scheiding liggen, jongeren die thuis niet te handhaven zijn, mensen die te diep in de schulden zitten om hun hypotheek af te betalen, gastarbeiders die een goedkoop onderkomen zoeken, opportunisten die gewoon goedkoop willen wonen, etcetera.

Gemeentes zitten daar niet op te wachten, omdat je niet in een recreatiewoning mag wonen en omdat je daar minder belasting betaalt dan voor een ‘echt huis’. Camping-eigenaren zitten er doorgaans ook niet om verlegen, die hebben het al druk genoeg in het seizoen.

Dit bericht is geplaatst in camping. Bookmark de permalink.

Geef een reactie