De verplaatsbare woning

In het kader van OLOTW: Het woord caravan komt volgens wikipedia uit het Arabisch. Geef toe, die zag je niet aankomen! Zou Wilders dit al weten? Een carawan is een verplaatsbare woning met een trekhaak, die achter een auto gehangen kan worden.

Een stacaravan is dus eigenlijk een contradictio in terminis: Het idee achter een caravan is immers juist dat hij geen vaste plaats heeft.

Het in de volksmond populaire sleurhut is dan juist weer de perfecte vertaling van carawan. Je kan denken aan een Kip-caravan, maar dat doet de gemiddelde caravan geen recht meer, die is intussen drie keer zo groot. Vergeet ook de campers niet. Ooit begonnen als omgebouwde VW-busjes, zijn het nu rijdende motorhomes met alles er op en er aan. Satelietontvanger iemand? Airconditioning is al net zo normaal aan het worden als airbags of ABS. Ook niet zo vreemd, want lichtgewichten zijn het bepaald niet.

Om het toch leuk te houden is een meestal geen speciaal rijbewijs nodig. Dat zou de afzetmarkt beperken tot vrachtwagenchauffeurs en buschauffeurs. Die draaien hun hand niet om voor zo’n vrachtje, maar de vraag is of dat de ideale doelgroep is. Zij hebben vaak al meer dan genoeg van de Europese wegen gezien tijdens het werk.

Een stacaravan zit tussen een sleurhut en een vakantiehuisje in: Je kan er niet zomaar de weg mee op, maar het is nog wel verplaatsbaar, zonder vrachtwagenrijbewijs. Best of Both Worlds dus.

Anderzijds: Een beetje vrachtwagenchauffeur kan dan weer zijn eigen stacaravan meenemen. Zouden die er zijn?

Geef een reactie