Stacaravan onderhoud: Kachels

De winter staat voor de deur en alleen de die-hards gebruiken nog hun stacaravan. Dat kan prima, vooral met de modernere, beter geïsoleerde stacaravans, als je maar let op een aantal cruciale zaken. Eén daarvan is de kachel. Een verstopte kachelpijp kan fataal zijn.

Hét gevaar van te weinig onderhoud aan kachels en geisers

Ook gaskachels in een stacaravan hebben onderhoud nodigDe gaskachel is veruit het meest populair maar in feite gaat het om alle kachels en geisers op fossiele brandstoffen. Ze zijn berucht om de fatale koolmonoxidevergiftigingen die elk jaar wel een paar keer het nieuws halen, overigens niet exclusief in combinatie met stacaravans. Herman Renz van het gelijknamige circus is waarschijnlijk het bekendste slachtoffer van koolmonoxidevergiftiging.

Vrijwel altijd wordt een koolmonoxidevergiftiging veroorzaakt door een verstopte kachelpijp. De kachel kan zijn verbrandingsgassen niet goed kwijt, kan daardoor slecht verse lucht met zuurstof aanvoeren en daardoor ontstaat in plaats van CO2 (kooldioxide) het giftige CO (koolmonoxide).

Omdat het gas niet weg kan via de schoorsteenpijp zoekt het een andere weg naar buiten en kan dan in de stacaravan of woning terecht komen. Het giftige gas valt niet op, omdat het kleurloos en reukloos is. De symptomen zijn:

  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • duizeligheid
  • vermoeidheid en uiteindelijk:
  • bewusteloosheid en een
  • dodelijk zuurstofgebrek

Omdat CO niet opvalt als er geen koolstofmonoxidemelder aanwezig is, kan het probleem aanwezig zijn zonder dat het iemand opvalt. Slachtoffers vallen meestal ‘s nachts en in de winter, omdat dan de kachel gebruikt wordt en de ruimte lang afgesloten blijft.

Een vogelnest of wespennest in de kachelpijp kan de oorzaak van de verstopping zijn, maar ook als het kapje van de pijp is gewaaid en er blad in de afvoer ophoopt, blijft dit vaak lang onopgemerkt.

Vanwege het levensbedreigende karakter is hét speerpunt van stacaravan onderhoud: kachels. Een jaarlijkse controle en zonodig onderhoud aan de kachel door een erkend bedrijf is dan ook warm aanbevolen.

Geef een antwoord