Extreem droog campingseizoen

Het is een extreem droog campingseizoen dit jaar. Her en der zien we dood gras en verdorde planten. Overal zie je boeren het land beregenen. Gelukkig is dat op Flakkee niet verboden, zoals ik wel op het nieuws hoorde over andere delen van het land.
Beregeningsinstallatie met trekkerOmdat we op een camping staan die pal aan het grootste zoutwatermeer van West-Europa ligt, is er water genoeg in de buurt. Altijd lekker afkoelen in De Grevelingen!

Uiteraard heb je niets aan zout water om je planten te beregenen. Toch is zoet water hier nog lang geen probleem. Waar de Grevelingen ophoud, bij de Grevelingendam, begint de Krammer. De Krammer is wél zoet, net als het Volkerak, Hollands Diep en Haringvliet. Van daaruit kan ook tijdens zeer droge perioden altijd water de polders ingepompt worden. Dezelfde gemalen die bij overvloedige regenval de polder droog pompen omdat de sloten anders overlopen, pompen nu juist water de polder in tegen de droogte! Het mes snijdt aan twee kanten.

Droog campingseizoen 2011

Het staat nu al vast dat 2011 het droogste campingseizoen sinds de jaren vijftig is. Afgezien daarvan zijn de laatste jaren warmer dan gemiddeld. Dan verdampt er ook meer en valt er soms ook ineens meer regen. Daarom zijn de sloten, boezems en oevers op Flakkee de laatste jaren ook groter gemaakt en dat is ook bij droogte een voordeel. Die buffer werkt niet alleen bij regen, maar ook bij droogte.

Kierbesluit 2011

Er zijn al jaren plannen de sluizen richting Noordzee permanent open te zetten, zogenaamde kierbesluit, onder druk van de Europese unie en de milieulobby. Met name Duitsland schijnt veel geld te hebben gestoken in het verminderen van gif in de rivieren en het beter toegankelijk maken van de rivieren voor trekvis. Als bewoner van een stacaravan staat je er niet zo bij stil, maar de boeren op Flakkee zijn niet erg blij met deze plannen. Als het Haringvliet brak wordt, is er geen zoet water meer voor de polders in droge seizoenen.

De huidige coalitie ‘Rutte 1’ wil het kierbesluit wegbezuinigen, maar anderen melden droogjes dat op grond van allerlei afspraken in Europees verband dat nog niet zo eenvoudig is. Maar hoe het ook afloopt, het zal mijn tijd wel duren, mijn tijd in m’n stacaravan.

Geef een antwoord