Camping seizoen 2011

Campingseizoen 2011 was een bewogen jaar, maar nu zijn de waterleidingen op de camping weer afgetapt, zoals altijd in november. Nu de camping dicht is en de stacaravans weer leeg zijn, kunnen we de balans opmaken, ook al is het kalenderjaar nog niet om.

Het was nog steeds crisis op de beurs, maar daar leken campings dit jaar minder last van te hebben dan vorige jaren. Toen werden er minder caravans geplaatst en bleef de hand op de knip. Dit jaar liet het weer wel eens te wensen over maar wisten recreanten de camping in Nederland weer te vinden.

Het seizoen begon al vroeg met mooier weer dan anders. Volgens de SVR had de vroege, zonnige periode een duidelijk merkbare, positieve invloed op het aantal overnachtingen. Het campingbezoek had wel te lijden onder de natte weken in de zomer, maar de mooie nazomer was dan juist weer in het voordeel van de campingboeren. Door de financiële crisis zijn mensen minder bereid geld uit te geven voor vliegreizen en dure hotels. Er vindt duidelijk een verschuiving plaats naar goedkopere bestemmingen in eigen land. Camping profiteren daarvan. De SVR meldt dat er meer nieuwe donateurs dan anders zijn bijgekomen in 2011 (leden krijgen korting bij de aangesloten campings).

Vooruitzichten voor camping seizoen 2012

Voor 2012 zijn al meer reserveringen dan gemiddeld gedaan. Dit staat zeker in verband met de aanhoudende crisis en de daarmee samenhangende mindset bij consumenten. De financieel mindere tijden mogen dan slecht zijn voor de beurs, voor de omzet van de recreatieve sector in Nederland lijkt het op de lange termijn niet nadelig uit te pakken.

De Rabobank ziet de omzetstijging wel, maar merkt op dat het positieve sentiment van het begin van het jaar is verdwenen. De groei van de sector horeca en recreatie zal volgens haar afzwakken in 2012. Wel ziet zij groeikansen voor wellness en fitness.

Opvallend is verder dat het aantal ondernemers met een Bed & breakfast sterk is toegenomen de laatste jaren. Het aantal B&B’s in Nederland wordt geschat op meer dan 5500, waarvan de meesten pas de laatste vijf jaar zijn gestart.

Geef een antwoord